
רבנות העיר אשדוד ורב העיר ישלמו פיצוי בסך 350 אלף שקל לבעלת קונדיטוריית פנינה פאי שתעודת הכשרות נשללה בגין היותה יהודיה משיחית
פנינה קומפורטי, בעלת קונדיטוריית פנינה פאי מאשדוד, תפוצה על ידי רבנות העיר אשדוד ורב העיר בסך 350 אלף שקל, היות ותעודת הכשרות נשללה ממנה שלא כדין. בית המשפט המחוזי בלוד קבע כי התעודה נשללה ממניעים זרים, עקב היותה של קומפורטי יהודיה משיחית והורה בנוסף לעמותת "יד לאחים" לשלם לתובעת 80 אלף שקל לאחר שפרסמה קריאה שלא לקנות בעסק של הקונדיטורית נוכח היותה "מיסיונרית".
בשנת 2001 הקימה קומפורטי קונדיטוריה בשם "פנינה פאי" בגן יבנה, אשר קיבלה תעודת כשרות. לטענתה, במהלך השנה שלאחר מכן החלו עמותות בשם "יד לאחים" ו"יד לאחים להצלה מהמיסיון", להפיץ מודעות ענק במרכז המסחרי שבו נמצאה הקונדיטוריה, בבתי הספר שבו למדו גם ילדיה ובסמוך לבתי כנסת ובהם מופיעה תמונת התובעת מחזיקה עוגה כשלצידה הסבר על כך שהיא יהודיה משיחית המנסה להטביל את היהודים. במודעות נכתב: "הזהרו ממנה – ואל תכנסו אליה". בהמשך לכך, לפי הנטען, זימן את התובעת רב המועצה המקומית גן יבנה ושלל ממנה את תעודת הכשרות.

במהלך שנת 2006 פתחה התובעת קונדיטוריה נוספת באשדוד וקיבלה עבורה תעודת כשרות, אך גם במקרה זה הפיצה "יד לאחים" מודעות נגדה וגם בפעם זו נשללה ממנה תעודת הכשרות. בעקבות זאת, בשנת 2006 התובעת פנתה בעתירה לבג"צ אך עוד בטרם התבררה העתירה הוחזרה תעודת הכשרות לקונדיטוריה בגן יבנה, ללא כל תנאים מיוחדים. בשנת 2009 ניתן פסק דין במסגרתו התקבלה העתירה ונקבע כי רב העיר אשדוד והרבנות העירונית שקלו שיקולים זרים במסגרת החלטתם ולכן יש להחזיר את התעודה לקונדיטוריה באשדוד בתנאים הרגילים. בהמשך, פנתה התובעת לבג"צ בבקשה לביזיון בית משפט בטענה כי הוראות פסק הדין לא מולאו, אך בסיום ההליך ניתן פסק דין בו נדחתה הבקשה לביזיון. מאז, ממשיכה הקונדיטוריה באשדוד לפעול ללא תעודת כשרות ואילו הקונדיטוריה בגן יבנה נסגרה בשנת 2010.
בתביעה בשווי 5 מיליון שקל שהגישה לבית המשפט המחוזי מרכז, טענה התובעת כי הנתבעים – רבני העיר אשדוד וגן יבנה, הרבנות העירונית של שתי הערים ועמותות "יד לאחים" ניהלו נגדה "ציד מכשפות" בשל אמונתה ודתה. זה, לדבריה, התבטא הן בשלילת תעודות הכשרות מהקונדיטוריות שבבעלותה בניגוד לדין והן בניהול עלילת דם על מנת לפגוע בשמה הטוב ובפרנסתה ולהביא לכך שלקוחות ידירו רגליהם מעסקיה.

השופטת איריס רבינוביץ ברון קיבלה את התביעה ופסקה לתובעת פיצוי בסך של מאות אלפי שקלים. תחילה, דחתה השופטת את התביעה נגד רבנות ורב העיר גן יבנה, שכן לשיטתה התביעה נגדם התיישנה. בנוגע לרבנות רב והעיר אשדוד, קבעה השופטת כי אין מקום לקבל את טענת ההתיישנות בקשר לטענות להתנהגות עוולתית במהלך שבע השנים שקדמו להגשת התביעה ויש לברר את התביעה לגופה. בעניין זה, קבעה השופטת כי משעה שנקבע בבג"צ כי ההחלטה בדבר שלילת תעודת הכשרות התקבלה תוך שקילת שיקולים החורגים מסמכותו של רב העיר, הרי שיש בכך משום הפרת חובת הזהירות המוטלת עליו כלפי התובעת בהפעלת סמכותו ומדובר בהתנהגות שיש בה כדי להקים אחריות בנזיקין כלפיה במסגרת עוולת הרשלנות. בנוסף, קמה לתובעת עילת תביעה אף בגין עוולה של הפרת חובה חקוקה.
כאמור בגין עוגמת הנפש שנגרמה לה מהפרסומים, תפוצה התובעת ע"י "יד לאחים" בסך של 80 אלף שקל בתוספת 20 אלף שקל עבור הוצאות ושכ"ט. בנוסף, יפצו הרבנות ורב העיר אשדוד את התובעת ב-350 אלף שקל על אובדן ההכנסות שנגרם לה כתוצאה משלילת תעודת הכשרות. בנוסף, ישלמו הרבנות ורב העיר הוצאות ושכ"ט לתובעת בסך 75 אלף שקל.