
לצד אי הוודאות באשר לעתידנו הכלכלי, תקופת הקורונה הביאה עימה גל של יצירתיות קולינארית הבאה לידי ביטוי בכמות אדירה של דפים חדשים ברשתות החברתיות ותוכניות בישול על המרקע• שף אליחנן מלכיור מתאר את הפריחה מחדש שחווה המטבח הביתי בשל המציאות החדשה שנכפתה על עם ישראל• כתבה ראשונה בסדרה
שף אליחנן מלכיור
הרבה לפני שהתחלתי לכתוב התלבטתי איך לקרוא לסדרת הכתבות בנושא שכן לא כל כך ברור לי מה קורה פה? האם זה מבצע מלחמה או אירוע מלחמתי? במלחמה או מבצע ממושך למשל, יש התחלה, סוף ואמצע. לוקח חודש- חודש וחצי וחוזרים לחיים. עם כל הכאב והצער הנלווים, לאירוע מלחמתי גם יש התחלה סוף ואמצע, והוא בדרך כלל מסתיים גג תוך מספר שעות .אם כן נשארנו עם מבצע שהתחיל וסיומו לא נראה באופק. ממש כמו מבצע סוף עונה בתחום האופנה…
זהו המקום לציין כי איני נביא ולא בן נביא, לא פרשן ולא רופא. אם זאת כמו כל אדם ממוצע יש לי דעה בנושא והיא די מתיישבת עם דעתו של פרופ' יורם לס . אני לא נתלה באילנות גבוהים כי חשבתי כך לפני ששמעתי אותו .

הרבה חכמים וחכמים פחות מעלים את דעתם בנושאים כלכלים החל מנהגי מוניות בחל"ת וכלה בכלכלנים ושפים קולגות שלי. יש כאלה שאומרים דברי חוכמה ואחרים פחות.
במניין כולם יש דבר אחד שאף אחד לא העלה, ואף אחד לא מדבר עליו !!! וזה הרשתות החברתיות: פיסבוק, טוויטר, אינסטגרם וכו'. על שלל הדפים החדשים והעמודים שנפתחו שם עם פרוץ "מבצע הקורונה" וכן תכניות הטלוויזיה החדשות שכוווולם עוסקים בבישול. לאחרונה פורסם שיותר מ-1200 עמודים שכאלה נפתחו רק בישראל מאז פרוץ מבצע קורונה.

בשבועיים האחרונים מורגשת קצת רגיעה בנושא לאור החזרה ההדרגתית לשגרה. לדף אחד כזה הייתי שותף והוא נקרא "ארוחה עד 50 ש"ח למשפחה" שהקים בחור צעיר בשם מאור דיכטר. כל מי שמעלה שם מתכון לארוחה מצרף לו עלויות . לא בכדי תוך שבוע מאז שפרץ העמוד הוא כלל 2000 חברים ומאז הפסקתי לספור.
לא לחינם לערוץ האוכל יש אחוזי צפייה גדולים. משעה 10.00 עד 16.00 כולם מבשלים וכולם מחשבנים מה הם אוכלים (במאמר מוסגר אני אומר שמסעדה שהוציאה משלוחים ולא הייתה ערוכה לכך לפני .הפסידה הרבה כסף. למרות העצות ל כל "מביני העניין") .

המלונאות משנה פנים ולמי שאין כסף לא ייכנס למסעדה אבל שוב אני לא רוצה לדון בנושא זה עליו יש רבים וטובים ממני שמביעים דעה.
נחזור לבית שלנו. כבר היום רואים על מדפי רשתות המזון שמזון מוכן לחימום וכדומה נמכר פחות. אנשים מעבירים את הזמן הפנוי שעומד לרשותם בשפע, בבישול ואפיה, ונהנים מכך. מי שאפה לחם מחמצת או אפילו לחם רגיל הבין את ההבדל בינו לבין הלחם עתיר הגלוטן ומשפרי האפייה שיש במרכולים ובסופרים שלא לדבר על הטעם והשבחים. וסביר להניח שלא יחזור לרכוש לחם יש ירידה בשוק מרכישת מוצרי מזון והרשתות עדיין לא נערכו לטפל בנושא כיוון שהן נהנות מהכנסות שנבעו מלחץ של הקונים בתחילת המבצע.
יום אחד העלתי מתכון בעמוד שציינתי להכנת גבינה ביתית ונציגה של חברה מסחרית ניסתה להתנגח איתי עד שוויתרה. לא צריך לדאוג לסופרים שכן כל מוצרי המדף שלהם נרכשים בקונסיגנציה וכשיפוג תאריך חיי המדף הם יוחזרו ליצרנים.כן אז תהיה בעיה משמעותית ליצרנים שעוקבים אחר המתרחש בדאגה. אגב מה שלמדנו היטב ממבצע הקורונה זה שעלינו לסמוך על ייצור מקומי ותעשייה חזקה, וזה כבר עניין של הממשלה לתמוך בחקלאות ובתעשייה. כמו שזה נראה הם לא כל כך בראש מעייני הממשלה ממש כמונו.

לדעתי חברות המזון והרשתות צריכים להתעורר ולהבין שהם בבעיה , ולפני שילקקו את הדבש של רכישות טרום מבצע קורונה ייעלמו להם הלקוחות.
*הכותב שישמש עד פרוץ מלחמת הקורונה כשף של חברת מזון. כל התמונות בכתבה לקוחות מדף הפייסבוק "ארוחה עד 50 ש"ח למשפחה.