
המשרד הגיש למשרד הבריאות את התו הסגול לענף, ואישורו צפוי להביא להקדמת פתיחת המסעדות ובתי הקפה מה-31 במאי ל-20 לחודש
אבי אובליגנהרץ
אחרי מרכזי המסחר הפתוחים, הקניונים, השווקים, בתי הספר, גני הילדים, הפארקים לרבות מתקני הכושר ומכוני הכושר- האם בתי הקפה והמסעדות הם הבאים בתור להיפתח?
כחודשיים אחרי שנסגרו בעקבות התפשטות נגיף הקורונה, הודיע שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן כי בתי הקפה והמסעדות ייפתחו מחדש בעוד כתשעה ימים. בראיון ל"חדשות הבוקר" אמר כהן כי אתמול הגיש משרדו למשרד הבריאות לאישור את התו הסגול (שורה של כללים שנועדו להבטיח שמקום העבודה מתנהל באופן המונע העברה של נגיף הקורונה בין העובדים), למסעדות ובתי קפה. היום בשעה 1600 תתקיים פגישה של השר והנהלת משרדו עם משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות במסגרתה ימליצו כהן ואנשיו על הקדמת פתיחת המסעדות ובתי הקפה מה-31 במאי ל-20 לחודש.
"ברגע שאנחנו רואים כי מידי יום נוספים רק 30-40 חולים חדשים, אנו רוצים לדחוף ולהקדים את יציאת האנשים לעבודה", הבהיר כהן. שר הכלכלה והתעשייה היוצא ציין כי ישראל נמצאת בשליטה במצב הבריאותי וגם היא תיווצר התפרצות נוספת של הנגיף , הרי שהיא ערוכה לכך ולכן אין מניעה מפתיחת המשק כליל. "במידה ותהיה התפרצות נוספת אנחנו מגיעים אליה יותר ערוכים. הגדלנו את הספיקה של מערכת הבריאות וברצוננו לשחרר את המשק".
ענף המסעדות שגלגל כ-30 מיליארד שקל אשתקד, נחשב לאחד המעסיקים הכי גדולים במשק. בימים כבתיקונם מועסקים בענף מעל 200 אלף איש ומאז פרוץ המשבר הנוכחי כ-150 אלף מהם נמצאים בחל"ת. ראוי לציין כי מאז ומתמיד נחשב ענף בתי הקפה והמסעדות למסוכן ביותר, וכי על-פי נתוני CofaceBdi , בשנת 2019 נפתחו כ-2,200 בתי קפה ומסעדות, ונסגרו כ-1,980!

בהפגנה שנערכה במוצ"ש בתל-אביב קראו המסעדנים ובעלי בתי קפה, ברים ומועדונים, לאפשר להם לפתוח לאלתר את עסקיהם היות והם על סף קריסה. המפגינים לבשו חולצות שחורות עם הכיתוב "די" והבהירו שלא יאפשרו לממשלה 'לחסל התעשייה שמפרנסת המונים".
תומר מור, מנכ"ל עמותת "מסעדנים חזקים ביחד", אמר בראיון ל"גלובס" כי ״כל מסעדן מרגיש את העול הנוראי של הביורוקרטיה המיושנת והמכבידה. ביום שאחרי הקורונה, תעשיית המסעדנות תהיה מחויבת לעשות שינויים, אך גם הרשויות חייבות למחוק 50% מהרגולציה על-מנת למנוע את קריסת הענף".
מעבר לשאלת מועד הפתיחה, רבים מבעלי בתי הקפה והמסעדות סבורים כי לא ניתן לתפעל את עסקיהם בהתאם למגבלות הריחוק הטבעי שיכפו עליהם פעילות מוגבלת לכ-50%, והבהירו כי אין כל היתכנות כלכלית עם הגבלות שכאלה לפתיחת עסקיהם. בשבועות האחרונים שקד איגוד המסעדות והברים על הכנת מודל של חזרה לעסקים הכולל את כל ההיבטים הבריאותיים, הכלכליים והמוניציפליים, ובשיתוף פעולה עם עיריית תל אביב ואיגוד אגפי רישוי עסקים ארצי.

מהאיגוד נמסר כי התוכנית נשענת על שני עקרונות מהותיים: שמירה על בריאות הלקוחות והעובדים שלנו וכי מסעדה איננה יכולה לפעול על פי מודל כלכלי סביר בפחות מ 70% תפוסה. "המודל שפיתחנו, יחד עם עיריית ת״א, עומד בקריטריונים הללו ויאפשר לרוב גורף של העסקים לפעול בתפוסה של 70%-100% תפוסה, כבר שיתאפשר לנו לפתוח את העסקים. שיעורי התפוסה יבחנו במרווחים של שבועיים והמשך מגמת היחלשות המגיפה יאפשר להסיר עוד מגבלות", נכתב בפייסבוק של האיגוד.
על השאלה כיצד ניתן לשמור על הריחוק הנדרש במסעדות ובתי קפה קטנים, הודה השר אלי כהן כי יצטרכו פתרונות יצירתיים, ואולם הדבר אפשרי ונחוץ למשק. "נושבת רוח חדשה במשרד הבריאות כיוון שנתונים החיוביים מחייבים חשיבה מחודשת. אבל אנחנו עושים תהליך הדרגתי: פתחנו את חנויות הרחוב, פתחנו את המרכזים הפתוחים, פתחנו את הקניונים, נעבור למסעדות. אנחנו נמצאים במצב כלכלי שלא חשבנו עליו לפני מספר שבועות, ואנחנו מאיצים את הפתיחה כמעט בכל ענף".