
הוא משתרע על כ-200 דונם בלבד ומהווה עדות נאמנה להיסטוריה של העם היהודי ובירת ישראל. ביקור ברובע היהודי לרגל השקת מפת העיר העתיקה והרובע היהודי, ומספר אתרים חדשים ברובע
אבי אובליגנהרץ
עבור רוב האנשים הוא לא יותר מאשר מסדרון או מעברון לכותל המערבי, וחבל שכך כי הרובע היהודי טומן בתוכו היסטוריה מפוארת בת 2700 שנה.
הרובע היהודי המשתרע על כ-200 דונם, מהווה ציר מרכזי בליהוקה של ירושלים כמרכז הלאומי, הדתי והרוחני של העם היהודי, וכמושא לתפילותיו לאורך 2,000 שנות גלות. התפילות נענו לפני כ-50 שנה כשחזרנו אל הר הבית, בורות המים ואל הכותל המערבי והעיר העתיקה.
משרד הבינוי והשיכון הציב את פיתוח הרובע היהודי, מרחב הכותל המערבי ומתחם עיר דוד, בראש סדר העדיפויות. לרגל חגיגות השבעים למדינה ויובל לציון אחדות בירתנו הנצחית, השיק המשרד את מפת העיר העתיקה והרובע היהודי. "המפה שאנו משיקים היום מספרת את הסיפור ההיסטורי של העם היהודי וירושלים. מסומנות בה כל האטרקציות שמתחת ומעל לפני לקרקע ממנהרות הכול ועד תעלת המסתור", אמר שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט בטקס הסרת הלוט מהמפה שנערך בכיכר החורבה ברובע היהודי.

על המפה סומנו והודגשו צירי התיירות הראשיים כמו גם אתרי התיירות המרכזיים ולראשונה סומנו כל האטרקציות התת קרקעיות ברובע ביניהן מנהרות הכותל, תעלת המסתור החדשה המחברת את עיר דוד עם האגן הארכיאולוגי ומרכז דוידסון, המגדל הישראלי, הרובע ההרודיאני ועוד. בנוסף מוצגות לראשונה תצפיות רבות שפתוחות לציבור ברחבי העיר העתיקה כולל החורבה, אש התורה, מגדל דוד ועוד. כמו כן הודגשו מסלולי ההליכה ברובע היהודי במטרה להקל על המבקרים.
כדי להנגיש את המפה, סומנו בה ברקודים אותם ניתן לסרוק באמצעות טלפונים חכמים, ודרכם יוכלו המבקרים לשמוע ולקרוא מידע רחב על האתרים בהם הם מבקרים, ואת הסיפורים השונים שמאחוריהם. בין היתר ניתן למצוא שם מצגת תמונות הסטוריות נדירות של ירושלים, וגם אפשרות חיבור למצלמות הכותל בשידור חי, סיורי סגווי ועוד.

שטחה של העיר העתיקה המוקפת על ידי חומות ירושלים הוא כ-850 דונם . כמו כן נכללים בעיר העתיקה הר ציון ועיר דוד, הנמצאים מחוץ לחומות, בסמוך ומצד דרום. העיר העתיקה מחולקת ל-4 רבעים: הרובע המוסלמי, הרובע היהודי, הרובע הנוצרי והרובע הארמני. כיום מתגוררים בה כ-39,000 בני אדם. בחומת העיר העתיקה שמונה שערים והיא בנויה על חורבות בתים, קמרונות ושפכי הריסות אשר נבנו ונהרסו לסירוגין במשך אלפיים שנה. יצאנו לבקר במספר אתרים מעניינים ברובע תוך שאנחנו הולכים בנתיב הכוהנים מימי בית המקדש, הבבלים שהרסו את בית המקדש והוציאו לגלות חלק מהאוכלוסייה היהודית, הרומאים שהחריבו ובנו את העיר מחדש, הצלבנים, העותומנים, הבריטים, הירדנים, הצנחנים ששחררו את הרובע ואחרים שנתנו בו את אותותיהם מאז היווסדו.

פרויקט הפסיפסים ברחבת הקרדו
לאחר שנה וחצי של עבודות אינטנסיביות, הסתיים פרויקט 'ירושלים של פסיפסים', המשחזר ומדמה את החנויות והשווקים שהיו בתקופה הביזנטית ברחבת הקרדו. האמן דודו הראל צייר תשע ציורי פסיפס של חנות בדים, חנות כלי זכוכית, חנות כלי חרס, חנות כלי מתכת, חנות כלי נגינה, חנות תכשיטים, חנות תבלינים, חנות פירות וירקות, חנות ממכר בעלי חיים, האופייניים לתקופה, שעוצבו בהשראת ממצאים ארכיאולוגיים. הקרדו הסגור יפה מתמיד. כניסה חופשית.

בית הכנסת ורחבת החורבה
תצפית פנורמית מדהימה של 360 מעלות המשקיפה אל העיר העתיקה, מחכה למבקרים על גג בית הכנסת החורבה (או חורבת יהודה החסיד) ובנוסף, ניתן לבקר בקומת הארכיאולוגיה של בית הכנסת שנבנה בתחילת המאה ה-18 על ידי קבוצת עולים בראשות רבי יהודה החסיד, נחרב על ידי בוניו הערבים כשלא קיבלו תשלום מספיק על עבודתם, נבנה מחדש באמצע המאה ה-19 על ידי תלמידי הגר"א, נחרב בשנית ב-1948 על ידי הליגיון הערבי, ונבנה בשלישית בראשית המאה הנוכחית. פנים המבנה עוצב לפי תמונות בית הכנסת מראשית המאה ה-20 ועל פי דגם שנבנה בשנת 1912 לערך על ידי האמן מאיר רוזין ולפי עדויות. שווה לבקר ביציאה התת קרקעית החדשה אל רחבת הקרדו, דרך הקשת הביזנטית שנחשפת לקהל הרחב בימים אלה. למבקרים בבית כנסת החורבה מוצעים 'מסבירונים' –חינמיים בשפות עברית, אנגלית, צרפתית, רוסית וספרדית, וגם נוסח לילדים. ממול בית הכנסת ניצבת מנורת הזהב הענקית שהועברה מהרחבה שמעל הכותל המערבי לרחבת החורבה בעקבות העבודות על מעלית הכותל.

מרכז למורשת בני המקרא- העדה הקראית
היהדות הקראית מבוססת על המקרא, ועל השאיפה לקיים את חוקי התורה שניתנה במעמד הר סיני, כלשונה. הקראים דוחים כל הענקת קדושה או תוקף מחייב לכל דבר אנוש מאוחר יותר, כדוגמת "התורה שבעל-פה" הרבנית, "הברית החדשה" או "הקוראן", אך בד-בבד מקבלים את התלמוד והמשנה כדברי חכמים וכחלק מהמורשת התרבותית וההיסטורית של עם ישראל, אשר נכתבו במשך השנים ואינם מהווים מקור מחייב. דברי חכמים אלה, חלקם נכונים וחלקם שגויים, ככל דבר אנוש. אך כל דבר אנוש – בעצם מהותו – הוא דבר אנוש, אינו יכול לסתור את דבר האל, להוסיף לו או לגרוע ממנו. כ-40 אלף קראים מתגוררים כיום במרחב העירוני והכפרי בארץ. מרכז המורשת של הקראים ברובע היהודי, בנוי בשלושה מפלסים שמסביב לבית הכנסת הפעיל העתיק בעולם, הסיור מתחיל בצפייה בסרט קצר על הקהילה הקראית. במקום פועל מוזיאון קטן ומעניין על תולדות העדה הקראי. בשני המפלסים הבאים מוצגות רפלקציות של כתבי יד עתיקים שנכתבו בידי חכמים קראים לאורך הדורות. התערוכה כוללת גם מוצגים ויזואליים וגם קטעי אודיו להאזנה מפיוטים שונים, בניהם טקס ברית מילה, סדר פסח ושירי שבת של בנות הקהילה. גולת הכותרת בסיור היא התבוננות לתוך בית הכנסת, דרך שני חלונות המפגישים את הצופה עם בית הכנסת.

לחיות את התנ"ך- Live The Bible
בא לכם לחזור אחורה במנהרת הזמן ולחוש לשעה קלה את תקופת התנ"ך הקסומה? נכנסים למבנה עתיק בשם "לחיות את התנ"ך" וחוזרים אלפי שנים אחורה באמצעות אביזרים, תלבושות, רקעים וטכנולוגיה מתקדמת. לובשים את התלבושות הייחודיות, מצטלמים והקסם מתחיל. תוכלו להצטלם כדוד וגוליית, רות ובועז, משה בתיבה, המרגלים ואשכול הענבים והכהנים בבית המקדש. מתאים לקבוצות, ועדי עובדים ימי כיף וכדומה. הקבוצה שלנו כפי שניתן לראות עשתה מישמש ולבשה בגדים מכל האירועים ההיסטוריים הנ"ל.

גיבורים בדרך אליך – חוויה רב חושית דרך משקפי מציאות מדומה
הסיפורים התנ"כיים קמים לתחיה ומאתגרים את המשתתפים בחוויה רב חושית גם במיזם טכנולוגי חדש וחווייתי המביא את התנ"ך אל עבר שנת 2018, עם טכנולוגיה שמאפשרת למבקרים לחוות את סיפורי התנ"ך – להיות בתוך הבור עם יוסף ולהילחם בגוליית יחד עם דוד. חוויה ייחודית המשלבת פעילות אתגר משפחתית יחד עם מפגש מרתק עם גיבורי התנ"ך באמצעות מציאות מדומה אקטיבית (vive-vr ). מי שלא מרכיב את המשקפיים יוכל לראות על מסך גדול את מה שהמשתתף רואה דרך המשקפיים. במתחם יפעלו מגוון משחקי מציאות מדומה, מונופול טאבלט אינטרקטיבי, משחק טריוויה ואפילו משחקי תנך לקטנטנים.

ביקור משולב ברובע היהודי עם JTicket
החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי בירושלים, יזמה לרגל הקיץ ולקראת החגים את JTICKET – כרטיס משולב ומוזל של האטרקציות והאתרים השווים בעיר העתיקה. מדור במיזם שמטרתו להקל על התייר והמשפחות המטיילות בבחירת האתרים והפעילויות ולהפחית בעלויות. את הכרטיסים ניתן לרכוש באתרי התיירות ברובע. הכרטיס ניתן למימוש במשך חודש, כאשר מימוש כל כניסה לאתר או כל פעילות אחרת הינה חד פעמית.
ניתן לבחור חמש אטרקציות/פעילויות/אתרים מהרשימה המוצעת: הבית השרוף, בית הכנסת החורבה, ארבעת בתי הכנסת הספרדיים, מרכז מורשת הקראים, המגדל הישראלי ( חווית התנ"ך), טיילת החומות ( צפוני או דרומי ), הרובע הרודיאני, הגן הארכיאולוגי מרכז דוידסון, רכבת הכותל (צד אחד), חצר הישוב הישן, לחיות את התנ"ך, גיבורים בדרך אליך ( חוויית התנ"ך בקרדו), ארבעת בתי הכנסת הספרדים, קפה ומאפה, בית פלוגות הכותל, מרכז אריאל ומרכז מנחם בגין
מחירון : כרטיס בודד עם חמישה אתרים לבחירה – 75 ש'
כרטיס משפחתי לזוג עם שני ילדים עם חמישה אתרים לבחירה – 155 ש'
כרטיס משפחתי מורחב לזוג עם שלשה ילדים ומעלה עם חמישה אתרים לבחירה – 225 ש'
להזמנת כרטיסים מראש: 4987* או דרך אתר האינטרנט rova@jqc.org.il